İş dünyası ile ilgili her geçen gün ortaya çıkan ve popülerliğini artıran kavramlardan biri de İşletme Koçluğu; peki bu işletme koçluğu nedir, işletme koçları işletmeler için nasıl katkı sağlar?
Kurulan ve varlığını sürdüren işletme sayısı arttıkça, rekabet ortamı ve değişen dünya ile birlikte ihtiyaçlar da artış gösteriyor. İşletme koçları da tam da bu noktada işletmelerin en büyük destekçileri olarak devreye giriyor.
İşletme Koçu Kimdir?
Büyük bir sporcu, efsanevi bir iş insanı ya da bir süper star… Her başarılı insanın etrafı koçlar ve danışmanlarla çevrilidir.
İş dünyası giderek hızlandığı ve daha rekabetçi hale geldiği için faaliyet gösterdiğiniz sektörde her türlü değişimi takip etmeniz ve bunu yaparken şirketinizin günlük işlerini yürütmeniz giderek zorlaşıyor.
İşletme Koçluğu, spor dallarındaki koçlukla benzerlik gösteriyor. Nasıl büyük sporcular koçlarının, antrenörlerinin yönlendirmelerini takip ederek başarıya ulaşırsa, günümüzde giderek artan sayıda şirket sahibi de işletmelerine kazandıracak oyun planını öğrenmek için İşletme Koçları ile çalışıyor.
Kendinize ve yaptığınız işe tarafsız bir gözle bakmak oldukça çok zor bir şeydir. Bir İşletme Koçu, size objektif olarak bakar, doğruları söyler ve gerçekleri görmenizi sağlar. Bir spor koçu daha uzun mesafe koşmanızı, kendi başınıza yapabileceğinizden daha fazlasını yapmanızı, hatta yapamayacağınızı düşündüğünüz şeyleri bile yapmanızı sağlar. İyi bir koç, oyun ve rakibiniz hakkında sizin bilmediklerinizi, aklınıza gelmeyenleri dile getirir, sizi uyarır; kısacası, başarıya ulaşmak için yapılması gerekenleri söyler ve dinlemeyi bilir.
Bir İşletme Koçu, bunların çoğunu yapsa da, onun asıl olarak odaklandığı nokta başarılı bir işletme yaratmaktır. İyi bir İşletme Koçu, pazarlama müdürünüz, satış direktörünüz, eğitim koordinatörünüz, ortağınız, sırdaşınız, rehberiniz ve her şeyden önce arkadaşınızdır.
Daha da önemlisi TAKİP İş Koçunuz rüyalarınızı gerçeğe dönüştürme çabanızda en büyük yardımcınızdır.
Hayatın her alanında; herhangi bir spor dalından sanata ve siyasete kadar kişilerin ve kurumların danışmanlara ve koçlara ihtiyacı vardır. Öyle ki yalnızca kişisel hayatımızı daha verimli kılmak için bile günümüzde yaşam koçlarından destek alabiliyoruz.
İşletme koçluğu, işletme sahiplerinin işlerindeki tıkanıklıkları ve engelleri tespit ederek büyüme ve gelişme yolculuklarında onlara destek olma ve co-pilotluk yapma sürecidir. Bu süreçte amaç, farklı fikirler ve stratejilerle işletme sahiplerinin işletmelerine, sektörüne ve çalışanlarına karşı bakış açılarını genişleterek farkındalıklarını artırmaktır.
Koçluk sürecinde işletme koçları ve işletme sahipleri için birebir seanslar düzenlenir. İşletme koçları, işletme sahiplerine ihtiyaçları olan alanlarda gelişmelerini ve büyümelerini sağlayacak fikirler sunar. Bu süreçte atılan tüm adımlar ve gelişim süreci ölçülür; raporlanır ve bir sonraki adım planlanır.
İşletme koçlarının temel amacı; işletme sahiplerinin DISC Kişilik Envanteri’ne göre işletmelerini nasıl yönetmesi, sektörde nasıl yer alması, müşterilerine ve potansiyel müşterilerine nasıl yaklaşması gerektiğine yönelik fikirlerle işletme sahiplerine hem kişisel olarak hem de iş süreçlerinde katkı sağlamaktır.
İşletme koçunun görev tanımı değişkenlik gösterebilmektedir. Bu noktada öncelikle işletmenizin hangi alanda koçluğa veya danışmanlığa ihtiyaç duyduğu son derece önemlidir. Daha çok girişimciler için uygun gözükse de yıllardır sektörde büyük başarılara imza atmış kişilerin de koçluğa ihtiyacı olabilmektedir.
Her geçen gün işletmelerin dijitale uyum sağlamaya çalıştığı, bu yeni dünyanın içerisinde yer almaya ve rekabet ortamında yükselmeye çalıştığı zamanda dijital dönüşüm desteği de işletme koçları tarafından verilmektedir.
İşletme Koçluğu İşletmelere Nasıl Katkı Sağlar?
İşletme koçlarının genel özellikleri, tecrübeli olmaları ve problem çözebilmeleridir. Bu profile uygun kişiler, belirli koçluk eğitimlerinden de geçerek yıllar içerisinde elde ettikleri bilgi birikimlerini belirli ücret karşılığında sunmaktadır. Bu sayede hem gelir elde ederler hem de işletmelerin geleceklerine olumlu etki edecek faaliyetlerde bulunurlar.
İşletme koçlarının katkılarını sıralayacak olursak;
Bir işletme koçundan tavsiye almanın en faydalı yanı, tarafsız bir profesyonel yoruma ulaşabilmenizdir. Çünkü işletmelerde çıkmaza ve darboğaza neden olan etken, genellikle işletme yöneticilerinin tarafsız bakış açısına sahip olamamalarıdır. Ellerinden geleni yapan ve kaliteli bir iş ortaya koyduğunu düşünen yöneticiler, belirli noktalarda suçu kendilerinde aramaktan vazgeçebilirler. Böyle durumlarda dışarıdan bir göze sahip olmanın her zaman için faydası olacaktır. Bu noktada elbette sağlam referanslara sahip bir işletme koçundan hizmet almak son derece önemlidir.